sernik na zimno

Przepisy na ciasta

Od jakiegoś czasu w naszym kraju obserwujemy znaczny wzrost zainteresowania pieczeniem i gotowaniem, a ogólnie ujętymi kulinariami. Powstają coraz to nowe programy kulinarne, programy pokazujące nam jak łatwo i szybko gotować, jak piec nowe rodzaje ciast. To właśnie my wracamy do starych przepisów babć, coraz mniej kupujemy dań gotowych. Rozmawiamy o tym co warto ugotować i chętnie dzielimy się nowymi przepisami.

Warto zauważyć, że cukiernictwo samo w sobie jest bardzo specyficzną branżą. Są tu bardzo istotne proporcje, ilości składników, a nawet ich temperatura. Przygotowując pieczeń czy zupę mamy duże pole do popisu i sporą dowolność w działaniu, czego nie doświadczymy przy przepisach na ciastach. W przypadku pieczenia bezy zła proporcja składników, z dużym prawdopodobieństwem doprowadzi do zwęglonej brei na blasze. Przy cieście drożdżowym za zimne mleko nie da drożdżom urosnąć a za gorące może je zabić, w efekcie ciasto nam nie wyrośnie. Dlatego właśnie przepisy na ciasta są tak popularne.

Tak naprawdę każdy z nas ma swoje ulubione ciasto, a samych przepisów na ciasta jest multum. Niektóre z nich są powtarzalne inne całkowicie odmienne od pozostałych. Wiele przepisów przekazywanych jest z pokolenia na pokolenie, z tak zwanego dziada pradziada, lub od przysłowiowej babci.

Jednakże w dobie internetu i smartfonów, każdy przepis dostępny jest online. Możemy łatwo i swobodnie przesyłać sobie zdjęcia przepisów z ulubionych czasopism czy z książek. Równie łatwo możemy dodawać do ulubionych zakładek nasze ukochane strony z przepisami, czy konkretne upatrzone i sprawdzone już przez nas przepisy na ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *