pierniczki

Pierniczki – wypiek na każde święta

Każdy ma ochotę czasami na coś słodkiego. Bywa, że sięgamy wtedy po czekoladę, czasami sięgamy po jakieś ciasteczka. Każdy ma swoje ulubione słodkie przekąski. Jednak w polskiej tradycji jest wyrób, który od wieków uważany jest za coś niesamowicie smacznego.

Współczesne pierniki, które tak często kupujemy w marketach, lub cukierniach, niewiele mają wspólnego z tradycyjnymi wypiekami. Tradycyjnie pierniki, to twarde ciasto, wypiekane z mąki żytniej lub pszennej, z jajek, mleka, z dodatkiem miodu. Dodawane są również przyprawy korzenne. Sama nazwa „piernik” wywodzi się od starowielkopolskiego słowa „pierny” co oznacza pieprzny. Do właśnie owa mieszanina miodu, i korzennych przypraw sprawia, że jego smak jest tak niezrównany. Przed każdymi świętami, wiele gospodyń domowych, sięga po swoje sprawdzone przepisy na pierniczki, aby przygotować ową słodką przekąskę.

Przygotowanie musi być przewidziane odpowiednio wcześnie, gdyż pierniki muszą poleżeć i zmięknąć. Każdy przepis na pierniczki jest inny. Inny znajdziemy na stronie Ewy Wachowicz, a inny u Anny Starmach. Każda gospodyni, posiada również swoje sekretne przepisy, których strzeże. Niektóre przechodzą z matki na córkę. Forma pierników jest również różna. Może być to ciasto upieczone w formie dużego arkusza poprzekładanego dżemami lub słodką masą.

Najczęściej jednak spotyka się powycinane z piernika różne kształty. W zależności od świat, są to albo zajączki, albo choinki. Fantazyjnie ozdobione kolorowymi dodatkami, lub powleczone pokrywą z lukru, stanowią smaczny dodatek do świątecznych potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *